Houskový knedlík
SUROVINY:
- 310 ml mléka
- 1 vejce
- 500 g hrubé mouky (já měla jen hladkou)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1/4 droždí
- 1/2 rohlíku
POSTUP:
V troše vlažného mléka a lžičce cukru necháme vzejít kvásek. Do domácí pekárny dáme mléko, mouku, sůl, vejce a kvásek. Necháme vymíchat na program těsto.
Rohlík rozkrájíme na malé kousky, které při zapípání pekárny - přidávání surovin - přidáme.
Rohlík rozkrájíme na malé kousky, které při zapípání pekárny - přidávání surovin - přidáme.
Z těsta vytvoříme 3 šišky, které dáme do vroucí osolené vody na zhruba 15 minut vařit. Po vytáhnutí ihned propícháme špejlí. Krájíme pomocí nitě.
4. 5. 2012
Kopřivový "špenát" se zastřeným vejcem
SUROVINY:
- kopřivy
- cibule
- olej
- smetana, mléko
- česnek
- sůl, pepř
- vejce
zastřené vejce: voda, ocet, vejce
POSTUP:
Natrháme kopřivy (je jich potřeba opravdu hodně - na 2 porce byl plný veliký hrnec), nejlépe mladé a mimo silnici a pejsky :) Kopřivy omyjeme, na špenát použijeme pouze listy. Ve vroucí vodě povaříme asi 10 - 15 minut. Přebytečnou vodu slijeme. NEVYLÉVÁME! Poslouží jako zálivka rostlinám.
Spařené kopřivy rozmixujeme, dáme vařit, přidáme osmaženou cibulku, smetanu či kravské mléko, česnek, sůl, pepř dle chuti. Zahustíme na závěr vejcem.
ZASTŘENÉ VEJCE
Do 2 litrů vody přidáme 1 dl octa, přivedeme k varu, vejce vyklepneme do vodního víru. Povaříme 3 minuty a podáváme.
DOBROU CHUŤ!
Žádné komentáře:
Okomentovat