CHLÉB + kvásek

5. 6. 2012
HRUBÝ BÍLÝ CHLÉB z DOMÁCÍ PEKÁRNY

INGREDIENCE:
- 275 ml mléka
- 25 g másla nebo margarínu
- lžička soli
- 500 g chlebové mouky
- 3/4 balíčku droždí + vlažné mléko + cukr = kvásek
- slunečnicová semínka

POSTUP:
Do pekárny nalijeme vodu, přidáme smíchané sypké suroviny, nahoru kvásek. Pekla jsem na program klasik.
Na ozdobu můžeme těsně před pečením přidat mák.


4. 6. 2012
BÍLÝ CHLÉB z DOMÁCÍ PEKÁRNY

INGREDIENCE:
- 350 g hladké mouky
- 150 g žitné mouky
- 305 ml vody
- 2 lžičky soli a 2 lžičky kmínu
- semínka
- kvásek = mléko, cukr, 1/2 droždí

POSTUP:
Do pekárny nalijeme vodu, přidáme smíchané sypké suroviny, nahoru kvásek. Pekla jsem na program klasik.





                                       DOBROU CHUŤ!

2. 6. 2012
KVÁSKOVÝ CHLÉB

INGREDIENCE:
- 280 g pšeničné mouky
- 420 g žitné ( 210 g mouky v kvásku (celkem tedy 420 g kvásku) + 210 g sypké žitné mouky)
- 2 lžičky soli
- kmín, semínky
- asi 350 ml vlažné vody

TROUBA:
Smícháme sypké ingredience. Přidáme kvásek a postupně přiléváme vodu. Těsto dáme do pomoučené ošatky či misky. Necháme přes noc vykynout. Ráno pečeme 20 minut na maximum a poté 20-30 minut na 180°C.

DOMÁCÍ PEKÁRNA:
- opačný postup, než obvykle
- nejprve nasypeme sypké suroviny, pak přidáme kvásek, postupně přiléváme vodu, necháme vykynout přes noc a ráno upečeme






Dobrou chuť!


22. 5. 2012
KVÁSEK

Dnes jsem si založila kvásek. Chtěla bych zkusit péct kváskový chléb, tak mi držte pěsti.

POSTUP:
Kvásek je živý organismus a je třeba se o něj dobře starat a krmit ho :)
Založení kvásku trvá 3-4 dny.

1. den - ZALOŽENÍ KVÁSKU
Do sklenice, nejlépe litrové, já zatím mám pouze 750 ml nasypeme 100 g žitné mouky a přidáme 100 ml vlažné vody. Vznikne nám konzistence husté kaše. Pokud je vody málo,
tak po troškách přiléváme, až dosáhneme požadované konzistence. Sklenici přetáhneme potravinářskou fólií nebo sáčkem a zagumičkujeme.

Dáme na teplé místo 30°C přibližně.
Mě sklenice stojí na adaptéru od noťasu :)

2. den - KONTROLA a KRMENÍ
Kvásek by měl pomale nabývat. Dnes je den krmení. Kvásek ochutnáme, měl by chutnat kysele, pokud se tak neděje, tak ho promícháme a opět vrátíme na teplé místo.

Měly by se v něm tvořit bublinky, jako když zakládáte kvásek z kvasnic.

Pokud kyselý je, tak ho přikrmíme dalšími 100 g žitné mouky a 100 ml vody. Zamícháme, dáme na teplé místo. Doporučuji již větší sklenici, nebo vám uteče.

3. den - KRMENÍ
Dnes opět přikrmíme 100 g žitné mouky a 100 ml vlažné vody.

4. den - PEČEME
Kvásek by měl být pěkně pórovitý, bublinkovitý, kyselý. Pokud jste dospěli až sem, tak gratuluji :) Kvásek je připravený k pečení! 

13. 5. 2012
CHLÉB bez kynutí

INGREDIENCE:
- 3 hrnky hl.mouky
- 1 hrnek chlebové žitné mouky (nebo třeba špaldové)
- 1/2 droždí
- 2lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- semínka (sezam, tykev, co je zkrátka po ruce)
- 2 necelé hrnky teplé vod
- vejce na potření


POSTUP:
Všechno smícháme,kvásek se nedělá. Vytvoříme nelepivé těsto.
Chléb pečeme hodinu a 10 minut na 230 °C.
Kamarádka doporučuje péct celou dobu pod pekáčkem, ale já tak veliký bohužel nemám.
Ke konci pečení potřeme vejcem, aby měl chleba pěknou barvu. Do trouby doporučuju vložit pekáček s vodou, je to lepší pro kynuté věci.



DOBROU CHUŤ!

17. 3. 2012
DOMÁCÍ CIBULOVÝ CHLÉB
Převzato od Valinky a ta to má od Vendulky :)
Suroviny:
2 hrnky vlažné vody
800 g hladké mouky (celozrnné)
4 lžíce vlažného mléka
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžíce oleje (sádla)
3 cibule
1 kostka droždí
1 lžička cukru

na potírání:
1 hrnek vody
2 lžičky octa


Postup:
Z mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek.
Osmažíme si cibulku na oleji nebo sádle.
Smícháme mouku, sůl, kmín a kvásek. Přilejeme vodu (doporučuji dolévat postupně) a osmaženou cibulku. Vypracujeme nelepící těsto a necháme hodinu kynout.
Poté rozdělíme na půlku, propracujeme, vytvarujeme šišky. Šišky dáme na plech vyložený papírem a necháme ještě 20 minut odpočinout.
Troubu zahřejeme na maximum. Před vložením do trouby chleby potřeme octovou vodou. Zprudka pečeme 5 minut. Poté teplotu snížíme na 180 stupňů a dopékáme 40 minut. Každých 10 minut potřeme octovou vodou.

Já osobně jsem pekla déle, protože chléb je dost kyprý, takže záleží na každého vkusu a chutích.

DOBROU CHUŤ!

Žádné komentáře:

Okomentovat