Pečení

19. 7. 2012
Cuketovo-špaldová bábovka


INGREDIENCE:

3 vejce, 160 g cukru (můžeme nahradit medem nebo xylitolem), 400 g celozrnné špaldové hladké mouky, 1 prášek do pečiva (20g), 100 ml polotučného mléka, 3 lžíce oleje (30g), 3 lžíce rumu (25g), 300g nastrouhané cukety (může být i víc)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Vajíčka ušleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko, olej, rum a promícháme. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou cuketu a pořádně promícháme. Těsto nalejeme do bábovkové formy a upečeme.
Pečeme v horkovzdušné troubě na 180 stupňů, cca 30 minut.
Je méně sladká, ale díky cuketě není suchá...

Z této várky mi vyšla bábovka o hmotnosti 1,1 kg, energetická hodnota celé je orientačně 11 104 KJ, bílkoviny 74g, tuky 53g, sacharidy 495g.
Jeden kousek o váze 60g pak má 606 KJ, bílkoviny 4g, tuky 3g, sacharidy 27g



DOBROU CHUŤ!


25. 5. 2012
Zdravá buchta (bez mouky)

Ingredience:




- 2 vejce
- 130 g rozemletých vloček (já jsem nechala celé, ale byly to vločky jemné)
- 140 g bílého jogurtu
- lžička kypřícího prášku
- 30 g medu (nebo dle potřeby)
- vanička tvarohu (já používám odtučněný)
- perníkové koření
- 200 g ovoce
- tuk + mouka na vymazání a vysypání (já používám kokosový tuk a žitnou mouku)

POSTUP:
Ovoce smícháme s tvarohem a můžeme případně dosladit medem. Z bílků ušleháme sníh, žloutky smícháme s jogurtem, vločkami, práškem do pečiva, medem, přidáme perníkové koření pro vůni. Lehce vmícháme sníh z bílků. Můžeme dát do pekáčku vyloženého pečícím papírem nebo vymazat kokosovým tukem a vysypat moukou. Do pekáčku dáme těsto, poté potřeme tvarohem s ovocem. Pečema asi 30 minut na 180°C.


DOBROU CHUŤ!



28. 4. 2012





Buchta ORGASMUS


Ingredience:
1,5 hrníčku polohrubé mouky
1,5 hrníčku cukru krupice
2 celá vejce
1 kypřící prášek do pečiva
2 lžičky sody
1 menší ananasový kompot
Krém:
2x pomazankové máslo bez příchutí
1 hotový kupovaný vanilkový puding (nebo doma uvařený z půl vanilkového pudingu a 200ml mléka)
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Ořechy vlašské na ozdobu
Čokoláda na vaření

Postup:
Ananasový kompot i se šťávou rozmixovat (není nutné, já jen nakrájela na menší kousky), do směsi vmíchat ostatní ingredience na korpus a zamíchat. Na plech dát pečící papír a upéct těsto při 180 stupních asi půl hodinky, nebo podle potřeby. Nechat vychladit. Z ingrediencí na krém udělat krém a namazat na korpus. Posypat na hrubo nastrouhanými ořechy a pocákat čokoládou.
Nechat odležet a podávat, dobrou chuť :)


21. 4. 2012
DOMÁCÍ KYNUTÉ BUCHTY

Suroviny:

Těsto:650 g hladké mouky,
350 ml teplého mléka,
100 ml oleje,
4 lžíce moučkového cukru (zdravější varianta - xylitol = březový cukr),
1/2 lžičky soli,
1 kostičku droždí,
tuk na vymazání (zdravější varianta - kokosový tuk)

vejce

Tvarohová náplň:1/2 kg měkkého tvarohu,
5 lžic moučkového cukru (xylitol),
1 vanilkový puding,
1 vanilkový cukr,
šlehačku (lze nahradit bílou Hollandií)

rozinky

- lze si připravit samozřejmě i jiné druhy náplní - já smíchala mletý mák, xylitol a bílou hollandii + rozinky



POSTUP:
- zaděláme si kvásek (kvasnice, trochu vlažného mléka, lžička cukru)

- 650 g hladké mouky prosejeme (mouka se tím nadýchá a těsto bude lépe kynout)
- přidáme 1/2 lžičky soli
- přidáme 4 lžíce moučkového cukru (xylitolu)
- ohřejeme 350 ml mléka se 100 ml oleje a přilijeme k mouce
- přidáme kvásek - zaděláme těsto

- misku s těstem položíma na hrnec s vřelou vodou (teplo podpoří kynutí), misku zakryjeme utěrkou

- vyrobíme si náplně
- TVAROHOVÁ - do tvarohu 2 lžíce cukru, vanilkový puding, přidáme pár lžic bílé Hollandie, šlehačku, ... dle toho, co máme zrovna po ruce
- přidáme rozinky

- vytřeme pekáček - já vytřela kokosovým tukem
- těsto rozdělíme na 2 části a vyválíme
- hrnečkem či jinou pomůckou vykrajujeme kolečka


- kolečka plníme náplní, těsto spojíme a buchtičku omastíme v tuku na pekáči a spojenou stranou dáme dolů
- plníme takto celý plech, nakonec potřeme rozšlehaným vejcem


- pečeme na 220°C - 25 minut




DOBROU CHUŤ!
Tato varinta je méně sladká, kdo chce, může pocukrovat.


3. 3. 2012
Pizza šneci

Velmi jedlá záležitost :)

Suroviny:
- listové těsto
- šunka, salám (dle chuti)
- tvrdý sýr 30%
- niva
- pizza koření
- kečup
- vejce


Postup:
Listové těsto vyválíma na tenký plát, ten potřeme kečupem, posypeme pizza kořením. Pokládáme plátky salámu, šunky, atd. Rozdrobíme nivu, těsto i s náplní stočíme do ruličky. Krájíme tenká kolečka, která pokládáme na pečící papír. Každé kolečko potřeme vejcem a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně na 170 °C, přibližně 20 minut.


DOBROU CHUŤ!


PIŠKOTOVÝ DORT



5 komentářů:

  1. Ahojky,buchta bez mouky vypadá úžasně,tu určitě zkusím pořád sháním něco dietního:-)A sladký to já prostě můžu...:-)Díky za typ:-)Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky holky, rozhodně doporučuju! Jak říkáš, taky potřebuju dávat kila dolů a sladký miluju, tak teď to nějak zkombinovat :)

      Vymazat
  2. Ahoj Terko, tak tu ananasovou buchtu jsem už v jednom týdnu musela dělat hned dvakrát! Víťovi moc chutnala a nechtěl nic jiného jíst, syčák jeden mlsný. Pohrdal bublaninou, kterou jsem pak pekla a dožadoval se té ananasové.....No, a všem ostatním taky moc chutná:-) Díky za recept! Martina H. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky Marti, tak to mám radoooost :) Tak si recept založ do kuchařky, bude potřeba :D Jsem moc ráda, že malému chutná :) Pěkné léto! Terka

    OdpovědětVymazat